Angstanfall kan være en svært skremmende og begrensende opplevelse. Dette innlegget vil gi deg en detaljert forståelse av hva et angstanfall er, årsakene, symptomene og behandlingsalternativene som finnes for panikklidelse. Vi i Psykologkontakten kan hjelpe deg med å takle og overvinne angstanfall.
Innholdsfortegnelse
1. Hva er angstanfall?
Angstanfall, også kjent som panikkanfall, er en plutselig og intens følelse av frykt eller ubehag som varer i kort tid. Angstanfall kan være svært overveldende og forstyrre dagliglivet. De kan skje når som helst, uten forvarsel, og kan føre til at personer unngår situasjoner der de frykter å oppleve et angstanfall. Anfallene kan vare i noen få minutter, men føles ofte som en evighet.
Det er ikke uvanlig at personer med udiagnostiserte angstanfall ender opp på sykehus eller legevakt, da symptomene kan forveksles med alvorlige medisinske tilstander som hjerteinfarkt eller astmaanfall. Symptomene på angstanfall kan variere fra person til person, men inkluderer ofte hjertebank, svimmelhet, skjelving, svetting, og pustevansker.
Diagnostisering av angstanfall er ofte basert på en typisk sykehistorie. Legen kan utføre tester som blodprøver og EKG for å utelukke andre medisinske tilstander. Hvis ingen andre årsaker blir funnet, er det sannsynlig at du har en form for panikklidelse.
2. Årsaker til angstanfall
Årsakene til angstanfall kan variere og er ofte en kombinasjon av genetiske, miljømessige og personlige faktorer. Noen mulige årsaker inkluderer:
Arvelighet og familiens historie med angstlidelse
Traumatiske hendelser eller stressende opplevelser
Personlighetstrekk som perfeksjonisme eller høy følsomhet
Jobbpress, familieproblemer eller andre stressende forhold i hverdagen.
3. Symptomer på angstanfall
Symptomene på angstanfall er lik dem du kan oppleve i en skremmende eller stressende situasjon. Det er viktig å merke seg at du ikke nødvendigvis vil oppleve alle disse symptomene i hvert enkelt anfall, og de kan variere fra anfall til anfall. De vanligste symptomene inkluderer:
Hjertebank eller rask hjerterytme
Kortpustethet eller følelse av å kveles
Svette, skjelving eller risting
Følelse av å miste kontroll eller at man er i ferd med å dø
Kvalme eller mageproblemer
Svimmelhet eller følelse av ustøhet
Brystsmerter eller ubehag
Følelse av nummenhet eller prikking i kroppen
Redsel for å miste kontroll eller bli gal
4. Behandlingsalternativer for angstanfall
Det mest kritiske aspektet ved mestring av angstanfall er å forstå at kroppens alarmreaksjon er normal og ufarlig. Alarmreaksjonen er biologisk designet for å hjelpe oss i farlige situasjoner, for eksempel ved at økt puls gir oss økt styrke i musklene våre, slik at vi kan forsvare oss bedre, mens økt respirasjonsrate gjør at vi kan løpe lengre. Problemet oppstår når denne reaksjonen blir utløst uten en reell trussel. Forståelse og aksept av dette kan være et viktig skritt i å lære kroppen at den ikke trenger å reagere med angst i disse situasjonene. Ved å forstå at angstanfallet i seg selv er ufarlig, og samtidig utfordre seg selv i angsttriggende situasjoner, kan man lære kroppen at de situasjonene den reagerer på, ikke krever en angstreaksjon.
Det finnes mange ulike terapimodeller har vist seg å kunne behandle angst effektivt. Disse inkluderer eksponeringsterapi (en avart av kognitiv terapi), metakognitiv terapi, ACT, ISTDP, emosjonsfokusert-terapi, psykodynamisk terapi, EMDR m.m.
Dersom det i stor grad er helt spesifikke situasjoner som utløser angstanfall, og du selv sitter med en følelse av at du trenger å trene på disse situasjonene for å få det bedre, kan eksponeringsterapi være en god innfallsvinkel for å få bukt med problemet. Formålet med eksponeringsterapi er å lære å forholde seg til angsten på en ny måte, gjennom å utsette seg for situasjoner som vanligvis trigger angst. Fokus i slik behandling er å eksponere seg med riktig teknikk og med repetisjon.
Eksponeringsterapi kan være en effektiv behandling for mange mennesker, men det er viktig at det gjøres riktig. Med feil teknikk vil man kunne risikere å utsette seg for mange ubehagelige situasjoner, uten at man opplever bedring. En slik terapi går i stor grad ut på å øve på riktig teknikk og planlegge gode eksponeringsøvelser.
Psykologene i Psykologkontakten som har spesialisert kunnskap innenfor denne behandlingsformen er:
Dersom angsten er mer vag, manifesterer seg som en indre uro eller bekymring, eller synes å handle om følelser og tanker som du har inni deg, er muligens andre innfallsvinkler bedre. Her har alle våre psykologer lang erfaring, med litt ulike terapimodeller, men som alle har vist seg effektive og nyttige for behandling av angst.
Medisinsk behandling av angst kan være nyttig i akutte faser, dersom man har et stort behov for å få sove, eller står i en akutt og alvorlig hendelse. Dersom dette er tilfelle for deg, anbefaler vi at du tar kontakt med din fastlege. Oss bekjent anbefales sjelden medisinsk behandling for langvarig angst, da de tilgjengelige medikamentene i mange tilfeller kan gjøre vondt verre på sikt.
Fysisk aktivitet har vist seg å være effektivt i behandling av angstanfall, da fysisk aktivitet trigger mange av de samme kroppslige reaksjonene i oss. På denne måten kan man gjennom trening få øvelse i å ha disse reaksjonene i kroppen.
5. Hvordan bestille time hos Psykologkontakten
Dersom du trenger hjelp til å bli kvitt angstanfall, bistår vi deg gjerne. Vi i Psykologkontakten tilbyr videokonsultasjoner med psykolog på nett. For å bestille time, følg disse enkle trinnene:
Gå til www.psykologkontakten.no og klikk på "Bestill time"
Velg den psykologen du ønsker å ha time hos, eller kontakt oss for å hjelp til å finne en psykolog som matcher dine behov.
Velg ønsket tid og dato for konsultasjonen.
Fyll ut nødvendig informasjon og bekreft bestillingen.
Vi håper denne artikkelen kan være et første steg på veien mot bedring. Ikke la angstanfallene styre livet ditt, og ikke nøl med å ta kontakt hvis du trenger det.
Comentarios