Kan du kjenne deg igjen i kroppslige fornemmelser som økt puls, hjertebank, svimmelhet, svetting, og en følelse av hodet bare ikke fungerer? Det kan mange andre også, og kanskje er det et tegn på at du har en angstreaksjon. Angst er nemlig én av de vanligste psykiske plagene vi har. Faktisk viser forskning at hver fjerde nordmann vil få angst i løpet av livet. For noen vil slike plager gå over av seg selv, mens for andre vil det vedvare over tid, og kanskje bli verre. En ting vet vi hvert fall, og det er at man kan kvitte seg med angst, og at det lønner seg å ta grep tidlig.
Først må vi forstå hva angst er. Angst er et resultat av at kroppens alarmsystem settes i gang. Et system som igangsetter livsviktige responser i kroppen, som skal hjelpe oss i møte med en trussel. Det er bare ett problem: Du er ikke i fare. Hjernen vår bare tror det. Dermed strømmes det blod ut til musklene våre, adrenalin pumpes ut i kroppen, hjertet pumper hardere og raskere, vi puster mer for å få mer oksygen til hjernen, og vi svetter for å kjøle oss ned. Kroppen gjør seg nå rustet til kamp eller flukt. Hadde vi stått ovenfor en situasjon som faktisk var farlig, hadde vi ikke viet særlig oppmerksomhet til alle disse kroppslige endringene, men heller hatt fokus på trusselen. Straks slike kroppslige responser skjer i en setting vi innerst inne vet ikke er farlig, er veien kort til å vende fokus innover, og på alt det ubehagelige som skjer i kroppen. Det er ikke uvanlig å oppleve disse endringene i kroppen som såpass ubehagelige at det i seg selv øker angstreaksjonen. For noen kjennes dette så sterkt at man tror man er i ferd med å få hjerteinfarkt, eller å dø.
Mange som har angst opplever at de er fanget. Kroppen og hodet har overtaket. Angsten kan plutselig komme, helt ut av det blå. Det er en stor påkjenning for kroppen, og man blir sliten. Ofte gjør angst at du slutter med aktiviteter, eller unngår steder, mennesker eller situasjoner. Livskvaliteten blir dårligere, og for mange bidrar dette til at man også utvikler depresjon. Men det er håp. Heldigvis finnes det god behandling for angst, og mange kan oppleve bedring raskt.
Vi har listet opp tre råd for deg som vil starte med å ta tak i angstplagene:
1: Angst ikke er farlig. Det kan kjennes slik ut, og vi kan få tanker som får oss til å tro at det er farlig. Husk at det i realiteten er en kroppslig reaksjon som beskytter oss.
2: Jobb med aksept innover. Aksepter det som foregår på innsiden fremfor å stritte i mot. La det være OK at angsten dukker opp. Jobb også med å akseptere at du har disse vanskene. Det er mer vanlig enn du tror. Søk også støtte hos dine nærmeste, og våg å si det som det er.
3: Utfordre angsten. Ta tilbake kontrollen og utsett deg for det du unngår eller er redd for. Men husk; hjernen følger med på kroppsspråket ditt. Forsøk å ha en avslappet og rolig kroppsholdning når du eksponerer deg. Fake it till you make it! Øv så ofte du kan, og feir hvert fremskritt. Vær grei med deg selv de gangene angsten vinner.
Vil du lære mer, eller trenger du ekstra støtte? Vi i Psykologkontakten vil gjerne hjelpe deg. Lær mer om våre psykologer og bestill time her.
Comentarios