top of page
  • Forfatterens bildePsykologkontakten

Kognitiv terapi: Ta kontroll over tankene dine og skap et bedre liv

Kognitiv terapi (KT) er en evidensbasert terapiform som fokuserer på samspillet mellom tanker, følelser og atferd. Målet er å hjelpe deg å identifisere og utfordre negative tankemønstre som kan føre til uønskede følelser og atferd. Ved å endre tankemønstrene dine kan du oppnå en rekke positive effekter på din mentale helse og velvære.


Bilde av en hjerne med et tankehjul illustrerer hvordan kognitiv terapi kan hjelpe å endre tankemønstre.


I dette blogginnlegget vil du lære om:



Hva er kognitiv terapi?


Kognitiv terapi er en kortvarig, strukturert terapiform som fokuserer på nåværende problemer. Den er basert på teorien om at våre tanker og oppfatninger har en direkte innvirkning på våre følelser og atferd. Ved å identifisere og utfordre negative tankemønstre, kan vi lære å håndtere vanskelige følelser og endre uønsket atferd.


Hvordan fungerer kognitiv terapi?


I kognitiv terapi jobber du sammen med en terapeut for å:


  • Identifisere negative tankemønstre: Du blir bevisst på automatiske tanker og vurderinger som kan være urealistiske, negative eller selvskadelige.

  • Utfordre negative tanker: Du lærer å stille spørsmål ved negative tanker, vurdere bevis for og imot dem, og finne alternative tankemønstre.

  • Utvikle nye tankemønstre: Du øver på å tenke mer realistisk og konstruktivt.

  • Lære nye mestringsstrategier: Du får verktøy for å håndtere vanskelige tanker, følelser og situasjoner.


Fordeler med kognitiv terapi:


  1. Effektiv: KT er en evidensbasert terapiform med god effekt for en rekke mentale lidelser.

  2. Kortvarig: KT er vanligvis en kortvarig terapiform sammenlignet med andre typer terapi.

  3. Lærer deg mestringsstrategier: KT gir deg verktøy du kan bruke for å håndtere vanskelige tanker og følelser på egenhånd.

  4. Kan brukes i kombinasjon med andre behandlinger: Kognitiv terapi kan kombineres med andre typer terapi, medisinering eller livsstilsendringer.


Anvendelsesområder for kognitiv terapi:


Kognitiv terapi er effektivt for behandling av en rekke mentale lidelser, inkludert:



KT kan også være nyttig for å håndtere stress, livskriser og generelle utfordringer i hverdagen.


Teknikker i kognitiv terapi:


Noen vanlige teknikker i kognitiv terapi inkluderer:


  • Sokratisk dialog: Terapeuten stiller mange spørsmål for å hjelpe deg å virkelig utforske dine tanker og oppfatninger.

  • ABC-modellen: Du identifiserer aktiverende hendelser (A), dine tanker og oppfatninger om hendelsen (B), og de emosjonelle og atferdsmessige konsekvensene (C).

  • Kognitiv restrukturering: Du utfordrer negative tanker og erstatter dem med mer realistiske og potensielt mer positive tanker.

  • Atferdseksperimenter: Du tester ut dine negative tanker og forventninger i den virkelige verden for å se om de er sanne.

  • Eksponeringsterapi: Eksponeringsterapi er en type terapi der man gradvis og trygt eksponeres for det man frykter, for å redusere angst og frykt. Målet er å hjelpe personen å bli vant til fryktobjektet eller situasjonen, og dermed redusere den emosjonelle reaksjonen.


Hvordan finne en terapeut for kognitiv terapi:


Kognitiv terapi er en svært utbredt terapiform i Norge, så hvis du tror denne terapiformen kan være aktuelt for deg har du gode sjanser for å få fatt på en terapeut med kompetanse på feltet. For å komme i kontakt med en psykolog med kompetanse på KT kan du ta kontakt med den psykiske helsetjenesten i kommunen din, snakke med fastlegen din om henvisning til DPS (distriktpsykiatrisk senter), eller finne en privatpraktiserende psykolog. Hos Psykologkontakten har vi mange psykologer med kompentanse og erfaring med kognitiv terapi, og vi har kort ventetid.

Ressurser for å lære mer om kognitiv terapi:






26 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page