top of page
  • Forfatterens bildePsykologkontakten

Psykolog Vidar Kristiansen intervjuet av NRK: Psykologens 5 tips mot beslutningsvegring

Vår psykolog Vidar Kristiansen, også kjent som @psykolog.pappa på Instagram, har nylig blitt intervjuet av NRK om beslutningsvegring og hvordan man kan takle utfordrende valg i hverdagen.

FOTO: INA THERESE VISTUNG KNUTSEN


Hvorfor er det vanskelig å ta valg?

Hver dag tar en voksen person rundt 35.000 ubevisste og bevisste valg, ifølge forskning. Det er ikke så rart at det innimellom kan bli vanskelig å faktisk velge noe og velge vekk noe annet. Kristiansen forklarer at de aller fleste av oss har kjent på beslutningsvegring i en eller annen form.

Studentenes utfordringer med valg

Student Emily Sie (23) er en av flere som ofte synes både store og små valg kan være veldig vanskelige å ta. Hun føler på en forventning fra andre om hva hun bør velge og tror mange unge føler på et press på grunn av de mange mulighetene de har i dag.

Psykologens råd for å håndtere beslutningsvegring

Psykologspesialist Vidar Kristiansen lister opp fire typiske årsaker til beslutningsvegring: lav selvfølelse, frykt for å gå glipp av ting, frykt for å angre og redsel for å feile. Han mener det er lurt å finne ut hvorfor det er vanskelig for akkurat deg, og oppfordrer folk til å være nysgjerrige på hvorfor de selv synes noen valg er vanskelige.

Fem tips for å bli bedre på å ta valg

Kristiansen har også fem råd for å bli bedre på å ta valg:

  1. Skriv ned fordeler og ulemper på et ark.

  2. Det er lov å endre mening.

  3. Øv på å ta bitte små valg.

  4. Sett ting i perspektiv.

  5. Det er lov å være usikker.

Når beslutningsvegring blir problematisk

Selv om det å ta seg tid til å tenke godt gjennom valg kan være positivt, kan beslutningsvegring bli problematisk når det går utover livskvaliteten. Eksempler på dette er når du bruker veldig mye tid på å ta valg, eller når du blir overveldet og passiv, så det enten går utover ditt sosiale liv eller arbeid. Les hele intervjuet med Vidar her.

51 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page