top of page
  • Forfatterens bildePsykologkontakten

Psykolog Vidar Kristiansen intervjuet av NRK: Psykologens 5 tips mot beslutningsvegring

Vår psykolog Vidar Kristiansen, også kjent som @psykolog.pappa på Instagram, har nylig blitt intervjuet av NRK om beslutningsvegring og hvordan man kan takle utfordrende valg i hverdagen.

FOTO: INA THERESE VISTUNG KNUTSEN


Hvorfor er det vanskelig å ta valg?

Hver dag tar en voksen person rundt 35.000 ubevisste og bevisste valg, ifølge forskning. Det er ikke så rart at det innimellom kan bli vanskelig å faktisk velge noe og velge vekk noe annet. Kristiansen forklarer at de aller fleste av oss har kjent på beslutningsvegring i en eller annen form.

Studentenes utfordringer med valg

Student Emily Sie (23) er en av flere som ofte synes både store og små valg kan være veldig vanskelige å ta. Hun føler på en forventning fra andre om hva hun bør velge og tror mange unge føler på et press på grunn av de mange mulighetene de har i dag.

Psykologens råd for å håndtere beslutningsvegring

Psykologspesialist Vidar Kristiansen lister opp fire typiske årsaker til beslutningsvegring: lav selvfølelse, frykt for å gå glipp av ting, frykt for å angre og redsel for å feile. Han mener det er lurt å finne ut hvorfor det er vanskelig for akkurat deg, og oppfordrer folk til å være nysgjerrige på hvorfor de selv synes noen valg er vanskelige.

Fem tips for å bli bedre på å ta valg

Kristiansen har også fem råd for å bli bedre på å ta valg:

  1. Skriv ned fordeler og ulemper på et ark.

  2. Det er lov å endre mening.

  3. Øv på å ta bitte små valg.

  4. Sett ting i perspektiv.

  5. Det er lov å være usikker.

Når beslutningsvegring blir problematisk

Selv om det å ta seg tid til å tenke godt gjennom valg kan være positivt, kan beslutningsvegring bli problematisk når det går utover livskvaliteten. Eksempler på dette er når du bruker veldig mye tid på å ta valg, eller når du blir overveldet og passiv, så det enten går utover ditt sosiale liv eller arbeid. Les hele intervjuet med Vidar her.

4 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page