Fødselsdepresjon rammer oftere enn mange tror, og kan kaste en mørk skygge over den lykkelige boblen etter fødselen. Denne artikkelen gir deg innsikt i symptomer, årsaker, og den hjelpen du kan få for å overvinne fødselsdepresjon.

Symptomer:
Tristhet og nedstemthet
Angst og uro
Utmattelse og søvnproblemer
Konsentrasjonsvansker
Irritabilitet og sinne
Følelse av tomhet og håpløshet
Skyldfølelse og tanker om å være en dårlig mor/far
Selvmordstanker eller tanker om å skade barnet
Hvem rammes?
Fødselsdepresjon kan ramme både kvinner og menn, og er mer vanlig enn man tror. I Norge rammes ca. 1 av 10 kvinner og 1 av 20 menn. Symptomene inntreffer som regel innen 4-6 uker etter fødsel. Likevel regnes en depresjon som oppstår i barnets første leveår ofte som en fødselsdepresjon i klinisk praksis.
Fødselsdepresjon er en vanlig lidelse, og det finnes hjelp å få. Husk at du ikke er alene, og at det er viktig å søke hjelp og støtte dersom du trenger det
Årsaker:
Fødselsdepresjon er en kompleks lidelse med mange mulige årsaker. Hormonelle forandringer, en vanskelig fødsel, søvnmangel, stress og omveltningen i seg selv, kan alle være medvirkende faktorer. Tidligere depressive episoder eller traumer kan også øke risikoen, men per i dag kan man ikke peke på en enkelt årsak til at depresjonen oppstår.
Behandling av fødselsdepresjon:
Fødselsdepresjon er en reell og behandlingsbar lidelse. Det finnes mange ulike former for hjelp, som samtaleterapi, antidepressiva og støttegrupper.
Samtaleterapi: Psykoterapi, inkludert kognitiv atferdsterapi (KAT) og psykodynamiske terapier har vist seg å være effektive ved fødselsdepresjon.
Medisinering: Antidepressiva kan være et godt alternativ, og er særlig aktuelt i tilfeller der depresjonen er alvorlig og andre behandlinger ikke har fungert.
Støttegrupper: Å snakke med andre som har opplevd det samme kan være til stor hjelp.
Livsstilsendringer: Regelmessig mosjon, et sunt kosthold og god søvnhygiene kan bidra til å forbedre symptomene.
Hjelp og støtte:
Helsestasjon: Helsestasjon kan tilby veiledning og støtte til deg og din familie.
Fastlege: Fastlegen din kan gi deg henvisning til psykolog eller psykiater, og kan i noen tilfeller skrive ut antidepressiva.
Psykolog: Psykologer kan tilby samtaleterapi, enten individuelt eller i gruppe, i privat eller offentlig regi.
Støttegrupper: Den finnes en rekke støttegrupper for personer med fødselsdepresjon. Sjekk hva din kommune kan tilby.
Du er ikke alene:
Fødselsdepresjon er en vanlig lidelse, og det finnes hjelp å få. Husk at du ikke er alene, og at det er viktig å søke hjelp og støtte dersom du trenger det.
Andre relevante ressurser:
Fødselsdepresjon hos menn: https://www.aftenposten.no/foreldreliv/i/8Q0k9r/foedselsdepresjon-hos-menn-rammer-opp-til-en-av-tre-nybakte-fedre
Symptomer og behandling av fødselsdepresjon: https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/post-natal-depression/overview/
Fødselsdepresjon og amming: https://ammehjelpen.no/depresjon/
Ønsker du rask bistand?
Våre psykologer og psykologspesialister tilbyr timer på dagtid og kveldstid, med kort ventetid. Les mer om oss og velg den som passer deg best.
Comments