top of page
  • Forfatterens bildePsykologkontakten

Fantastiske fakta om hjernen: 18 ting du ikke visste om din egen hjerne

Hjernen er uten tvil et av de mest fascinerende organene i menneskekroppen. Den styrer alt vi gjør, fra de enkleste refleksene til de mest komplekse tankene og følelsene. Den konstante utviklingen innen nevrovitenskap og psykologi gir oss stadig større innsikt i dette utrolige organets funksjon og kapasitet. I dette blogginnlegget vil vi utforske 18 fantastiske og interessante fakta om hjernen som vil forbløffe deg, og kanskje til og med inspirere deg til å lære mer om dette komplekse organet.

fakta om hjernen psykologi

Innholdsfortegnelse:



1. Hjernens utrolige lagringskapasitet

Visste du at hjernen din kan lagre omtrent 2,5 petabytes med data? Det tilsvarer 2,5 millioner gigabytes, eller rundt 300 år med Farmen Kjendis, om du vil. Det er utrolig imponerende, men også ganske irriterende - spesielt med tanke på hvor mange ting som går inn det ene øret og ut det andre.


2. Hjernens energiforbruk

Menneskehjernen kan generere opp til 23 watt strøm. Det nok til å lyse opp en lyspære! Men å holde hjernen i gang er ganske krevende for kroppen, for selv om hjernen bare utgjør rundt 2% av kroppsvekten, bruker den 20% av kroppens totale energi.


3. Hjernens vekt og nerveceller

En gjennomsnittlig hjerne veier rundt 1,4 kg og inneholder over 100 milliarder nerveceller. Å ha en stor hjerne betyr imidlertid ikke nødvendigvis at man er mer intelligent – det betyr bare at man har et stort hode. Nevrale nettverk og antall forbindelser mellom nerveceller er en bedre predikator for intelligens, enn hjernens størrelse alene.


4. Hjerneutvikling og alder

Hjernen er ikke ferdig utviklet før man er omtrent 25 år gammel. Hjerneutviklingen starter fra baksiden av hjernen og jobber seg framover. Dette betyr at frontallappene dine, som blant annet kontrollerer planlegging, resonnement og konsekvenstenkning, er de siste som blir ferdige. Hos jenter modnes hjernen raskere enn hos gutter, så foreldre har gode grunner til å holde et ekstra øye med 18 år gamle gutter som nettopp har fått førerkort.


5. Antall tanker per dag

Du har omtrent 6200 tanker i løpet av en dag. I en studie publisert i Nature i 2020 utviklet forskere en ny metode som gjorde at de kunne se når tanker oppstår og når de slutter. Ved hjelp av en hjerneavbildingsteknikk, kalt fMRI, kunne forskerne da telle nøyaktig hvor mange tanker som raste gjennom hodet til folk som lå inne i MR-maskinen. Etter å ha latt mange personer ligge en hel dag i denne maskinen, kom forskerne frem til at man vi i gjennomsnitt har ca. 6200 tanker ila en dag. Mye tyder dermed på at vi har en del bekymringer som aldri blir noe av...


6. Halv hjerne, full funksjon

Hjernen er utrolig plastisk, noe som betyr at den kan tilpasse seg og endre seg basert på erfaringer og skader. For eksempel må det i sjeldne tilfeller der personer er svært plaget av epileptiske anfall, utføres et kirurgisk inngrep der man fjerner en av hjernehalvdelene. Utrolig nok kan dette gå ganske bra, da den gjenværende hjernehalvdelen kan ta over funksjoner som opprinnelig var tildelt den delen som ble fjernet.

7. Hjernen og multitasking

Selv om mange av oss tror vi er gode multitaskere, viser forskning at hjernen egentlig ikke er i stand til å håndtere flere oppgaver samtidig. I stedet skifter den raskt mellom oppgavene, noe som kan redusere produktiviteten og øke feil.


8. Hjernen og musikk

Å lytte til musikk kan ha en rekke positive effekter på hjernen, inkludert stressreduksjon, forbedring av hukommelse og økt kreativitet. Musikkterapi er også blitt brukt til å hjelpe personer med ulike nevrologiske tilstander, som demens og Parkinsons sykdom.


9. Drømmer og hjernen

Forskning tyder på at drømmer kan hjelpe oss med å bearbeide og lagre informasjon, løse problemer og regulere følelser. De fleste drømmer oppstår under REM-søvn, når hjernen er svært aktiv og nesten like våken som når vi er våkne.


10. Hjernen og smakssansen

Hjernen og smakssansen er nært knyttet. Smaksløkene på tungen sender signaler til hjernen, som deretter tolker smaken. Interessant nok påvirker også syn, lukt og tekstur hvordan vi oppfatter smak.


11. Hjernen og søvn

Søvn er viktig for hjernens funksjon og helse. Under søvn reparerer og gjenoppbygger hjernen seg selv, fjerner avfallsstoffer og styrker hukommelsen. Kronisk søvnmangel kan føre til kognitive problemer og øke risikoen for nevrologiske lidelser som Alzheimers sykdom.


12. Hjernens farge

Hjernen er ikke grå, eller beige, som den ofte fremstilles. Den har faktisk en rosa farge på grunn av blodtilførselen. Når den blir utsatt for luft og oksyderingsprosesser, får den den kjente grå fargen som kalles "grå substans".


13. Hjernens forhold til smerte

Smerte er en kompleks opplevelse som involverer både fysiske og psykologiske komponenter. Hjernen spiller en sentral rolle i smerteopplevelsen ved å tolke og bearbeide smertesignaler fra kroppen. Det er også mulig å oppleve smerte uten en fysisk skade, som ved kroniske smertetilstander og psykosomatisk smerte.


14. Hjernen og språk

Språk er en kompleks kognitiv funksjon som involverer flere deler av hjernen. De mest kjente språkrelaterte områdene i hjernen er Broca-området, som er involvert i taleproduksjon, og Wernicke-området, som er involvert i språkforståelse. Tale og forståelse er altså organisert i to ulike områder i hjernen. Ganske rart?


15. Kreativitet og hjernen

Kreativitet er en kompleks mental prosess som involverer flere deler av hjernen, inkludert frontallappene og temporallappene. Kreativitet kan stimuleres og forbedres gjennom trening, praksis og eksponering for nye ideer og erfaringer. Det er aldri for sent å gi plass til din indre kunstner!


16. Hjernen og illusjoner

Hjernen er ikke alltid i stand til å tolke visuell informasjon korrekt, noe som kan føre til optiske illusjoner. Illusjoner oppstår når hjernen feiltolker informasjon fra øynene, og dette kan hjelpe forskere med å forstå hvordan hjernen tolker visuell informasjon.


17. Hjernen og humor

Humor er en kompleks kognitiv og emosjonell prosess som involverer flere områder av hjernen, inkludert frontallappene og temporallappene. Å forstå og lage humor krever språkforståelse, kreativitet, emosjonsregulering og sosial intelligens. Humor kan derfor være et tegn på høy intelligens.


18. Hjernen og fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet og sport har en rekke positive effekter på hjernen og mental helse. Trening øker blodtilførselen til hjernen, forbedrer nevroplastisitet, reduserer stress og fremmer produksjonen av nevrotransmittere som serotonin og dopamin, som er knyttet til humør og velvære.


Avslutning:

Hjernen er et fascinerende organ som stadig overrasker og imponerer oss med sin kompleksitet. Fagfeltet har fortsatt mye å lære om hvordan hjernen fungerer, men vi håper at disse 18 fantastiske faktaene om hjernen har gitt deg en større forståelse for hvordan den fungerer. For den spesielt interesserte, kan du lese mer om faktaene i kildene nedenfor.

Kildeliste:


1. Reber, P. (2010). What is the memory capacity of the human brain? Scientific American. Hentet fra: https://www.scientificamerican.com/article/what-is-the-memory-capacity/


2. Mink, J. W., Blumenschine, R. J., & Adams, D. B. (1981). Ratio of central nervous system to body metabolism in vertebrates: its constancy and functional basis. American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, 241(3), R203-R212. Hentet fra: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3879900/


3. Azevedo, F. A., Carvalho, L. R., Grinberg, L. T., Farfel, J. M., Ferretti, R. E., Leite, R. E., ... & Herculano-Houzel, S. (2009). Equal numbers of neuronal and nonneuronal cells make the human brain an isometrically scaled-up primate brain. Journal of Comparative Neurology, 513(5), 532-541.


4. National Institute of Mental Health. (2011). The Teen Brain: Still Under Construction. Hentet fra: https://www.nimh.nih.gov/health/publications/the-teen-brain-still-under-construction/index.shtml


5. Kuhn, S., Filevich, E., & Haggard, P. (2020). Metacognitive dynamics in human deliberation. Nature communications, 11(1), 1-11.


6. Johns Hopkins Medicine. (2023). Hemispherectomy. Hentet fra: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/hemispherectomy


7. American Psychological Association. (2006). Multitasking: Switching costs. Hentet fra: https://www.apa.org/research/action/multitask


8. Johns Hopkins Medicine. (2023). Keep Your Brain Young with Music. Hentet fra: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/keep-your-brain-young-with-music


9. Harvard Medical School. (2018). The science of sleep: Understanding what happens when you sleep. Hentet fra: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-science-of-sleep-understanding-what-happens-when-you-sleep


10. Monell Chemical Senses Center. (2023). Taste Science. Hentet fra: https://monell.org/research/taste-science/


11. Xie, L., Kang, H., Xu, Q., Chen, M. J., Liao, Y., Thiyagarajan, M., ... & Nedergaard, M. (2013). Sleep drives metabolite clearance from the adult brain. Science, 342(6156), 373-377. Hentet fra: https://science.sciencemag.org/content/342/6156/373


12. The Franklin Institute. (2023). The Color of Your Brain. Hentet fra: https://www.fi.edu/brain/color


13. International Association for the Study of Pain. (2023). Pain. Hentet fra: https://www.iasp-pain.org/Education/Content.aspx?ItemNumber=1698


14. National Institute on Deafness and Other Communication Disorders. (2023). Aphasia. Hentet fra: https://www.nidcd.nih.gov/health/aphasia



732 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page