top of page
  • Forfatterens bildePsykologkontakten

Psykolog på nett/Online psykolog

Oppdatert: 9. jul. 2022

«SAMTALEN FALMET fort. Først ble stemmene forsinket, noe som gjorde dem avventende og ivrige, men ikke samkjørte, de var stille på likt og snakket i munnen på hverandre når de først sa noe. Deretter skled ansiktet hennes ut, ble til en lavoppløst masse, som om hun var med i Super Mario 1, han så bare store skurrete piksler, hvite der tennene og øyeeplene var, rosa ved munnen, svarte ved øyenbrynene og håret, brune på huden. Han signaliserte til henne at han la på. Forsøkte å ringe henne opp på nytt, men samtalen ville ikke koble til.»

Slik skildrer den norske forfatteren Zeshan Shakar en videosamtale fra 2011. På hjemmekontor, ti år senere, er jeg sikker på at mange kan kjenne seg igjen i hans beskrivelser.

Egentlig er det ganske forunderlig. De siste årene har vi utviklet selvkjørende biler, gjenbrukbare raketter og avansert maskinlæring. Stabilt Wi-Fi derimot? Fremdeles en utopi!

NÆRT NOK. Teknologien har heldigvis blitt bedre. Man faller ikke ut av videosamtalene på samme måte som før og de har bedre funksjonalitet. Når du møter en psykolog online hos Psykologkontakten, har dere mulighet til å jobbe sammen på en virtuell tavle, se på videoer sammen, chatte eller dele skjerm. I tillegg komprimerer vår videoløsning (Whereby) informasjonen på en effektiv måte, slik at turtaking oppleves som mer naturlig enn ved mange andre videoløsninger. Likevel er det mye som er annerledes med å snakke med en psykolog på nett. Vi ser hverandre, men blikkontakten forsvinner. Så hvordan fungerer det egentlig å gå til en online psykolog? Kan et møte med en psykolog på nett bli nært nok?

Å snakke med psykolog på nett kan vise til like god behandlingseffekt som ved fysisk oppmøte, på tvers av et bredt spekter av psykiske plager og lidelser

TILFREDSE BRUKERE. Forskningen viser lovende resultater. Flere systematiske reviews og metaanalyser viser at behandlingseffekten av samtaler med psykolog på nett er tilsvarende like god som ved fysisk oppmøte, jamfør Berryhill et al. (2019), Drago et al. (2016), Rees og Maclaine (2015), Backhaus et al. (2012).

På generelt grunnlag er de som velger samtaler med psykolog på nett godt fornøyd med tilbudet. I en systematisk review fra 2015 gjennomgikk Jenkins-Guernieri et. al. 14 studier som undersøkte pasienters brukertilfredshet med samtaler med psykolog på nett, sammenlignet med samtaler med fysisk oppmøte. De fant at pasienter som hadde snakket med psykolog på nett, vurderte alliansen med sin psykolog som like god som pasienter som hadde hatt ansikt til ansikt-terapi. Dette er svært gode resultater, da man vet at relasjonen til psykologen er en av de mest innflytelsesrike faktorene på behandlingseffekten i terapi.

Å snakke med psykolog på nett har vist seg å være svært effektivt for bedring av et bredt spekter av psykiske plager og lidelser. En svakhet i litteraturen er imidlertid at brorparten av forskningen er gjort på pasienter med milde – til moderate – psykiske lidelser. For få studier har undersøkt effekten av å snakke med psykolog på nett når det kliniske bildet er mer alvorlig, som for eksempel ved psykose eller økt suicidfare. Hver enkelt bør derfor vurderes med hensyn til tilstandens alvorlighet, samt deres evne til å gjennomføre en slik behandling. Dersom du opplever hallusinasjoner eller er låst fast i gjentakende og oppslukende selvmordstanker eller selvskading, vil vi fraråde at du oppsøker psykolog online. Da vil vi heller anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din. Ved behov for øyeblikkelig hjelp - ta kontakt med legevakten på telefonnummer 116 117 Å møte sin psykolog på nett har mange åpenbare fortrinn. Mange opplever at å snakke med en psykolog på nett er mer anonymt og trygt, og at det er lavere terskel for å ta kontakt. I tillegg sparer man tid ved at man slipper å dra hjemmefra. Så lenge du har god internettdekning kan du hvor som helst snakke med din psykolog online. Mange bor også på steder hvor det er liten tilgang på hjelp, noe som gjør at å møte en psykolog på nett kan være en svært gunstig løsning. En psykolog på nett er selvsagt underlagt alle de samme strenge kravene som en hvilken som helst annen psykolog. Det vil si at en psykolog online på samme måte er pliktig til å følge helsepersonellloven, som innebærer blant annet taushetsplikt og journalføringsplikt. Hos Psykologkontakten er alle våre online psykologer medlemmer av Norsk psykologforening. Det betyr at vi er forpliktet til å følge fagetiske retningslinjer for nordiske psykologer. Hjelpen du mottar fra en psykolog på nett hos oss er derfor alltid kunnskaps- og evidensbasert. Hvis du ønsker å komme i kontakt med en psykolog på nett, kan du lese mer om våre psykologer her. Dersom du har noen spørsmål eller lurer på om dine ting er noe vi kan hjelpe med, så ikke nøl med å ta kontakt. Du kan nå oss på chat, telefon (95928152) eller mail (post@psykologkontakten.no). Det er selvfølgelig helt uforpliktende og gratis å kontakte oss.

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page