top of page
  • Forfatterens bildePsykologkontakten

Psykolog Ingeborg Berg Nilssen har skrevet et leserbrev i anledning verdensdagen for psykisk helse

Oppdatert: 9. jul. 2022


10.10.20 Har du spurt deg selv eller noen andre om noe i dag, og lyttet du egentlig til svaret? Har du tenkt over hva det gjør med deg når andre er nysgjerrig på hvem du er, hva du liker, og hva som opptar tiden din?

10. oktober er Verdensdagen for psykisk helse. Temaet for 2020 er «Spør mer», og det er det mange gode grunner til. Visste du for eksempel at hjernen skiller ut viktige hormoner og signalstoffer, som serotonin og dopamin, når noen stiller deg et spørsmål?

Førstnevnte bidrar til at hjernen slapper av, og sistnevnte gir kroppen en naturlig rus. Med andre ord kan noe så lite som et spørsmål sette i gang belønningssystemet i hjernen vår, som gjør at vi føler velbehag og tilfredshet.

psykolog på nett_Ingeborg_Nilssen_online_terapi_psykologkontakten

Fra et psykologisk perspektiv gir det god mening at hjernen opplever et spørsmål som belønnende. Som art er vi sosiale dyr, og det å bli spurt om noe er en invitasjon til å knytte mellommenneskelige bånd. Når vi knytter bånd til andre kan det øke vår følelse av å høre til, og følelsen av å bli sett. Dette er faktorer som vi vet fremmer god psykisk helse. Som sosiale dyr er det også belønnende å hjelpe andre, og det er nettopp gjennom å våge å spørre vi kan få muligheten til å oppdage og hjelpe de som har det vanskelig for tiden.

Vestby kommune jobber mot å satse enda mer på helsefremmende og forebyggende tiltak, men vi klarer det ikke alene. Jo flere som drar i samme retning, desto mer kan vi få til. Sammen kan vi få et rausere samfunn hvor flere føler seg sett og hørt, og hvor flere får støtte i vanskelige tider. Er det ikke fint at et lite spørsmål kan hjelpe oss dit? Les innlegget her: https://www.vestbyavis.no/har-du-spurt-deg-selv-eller-noen-andre-om-noe-i-dag-og-lyttet-du-egentlig-til-svaret/o/5-53-514312


Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page