top of page
 • Forfatterens bildePsykologkontakten

Hva er utroskap? En dypere forståelse av det følsomme temaet.

Oppdatert: 4. feb.

Utroskap, også kjent som "affærer" eller "sidesprang", er et brudd på tillit og den grunnleggende lojaliteten i parforholdet. Men hva er utroskap egentlig, og hva innebærer det? I dette innlegget vil vi ta for oss definisjonen av utroskap, ulike typer utroskap og de psykologiske effektene det kan ha for par og enkeltindivider.

Hva er utroskap

Utroskap kan defineres som å ha en skjult seksuell- eller romantisk relasjon til noen andre enn sin faste partner. Alt fra hemmelige kommunikasjon, til enkeltstående affærer eller langvarige forhold, kan betegnes som utroskap. I bunn og grunn er utroskap en handling som bryter tilliten og den grunnleggende lojaliteten i forholdet. Utroskap kan ta mange former, og nedenfor har vi forsøkt å belyse noen av de vanligste formene for utroskap som vi skiller mellom.


Ulike former for utroskap

 1. Fysisk utroskap/seksuell utroskap: Dette er den mest åpenbare formen for utroskap, som refererer til at man engasjerer seg i en seksuell aktivitet med noen andre enn sin primære partner. Dette kan omfatte alt fra kyssing, intim berøring, one-night stands, eller langsiktige forhold med en eller flere partnere. Dette er den formen for utroskap vi tenker oftest på når vi snakker om dette temaet.

 2. Romantisk utroskap/emosjonelt utroskap: Når en person utvikler en følelsesmessig tilknytning eller et romantisk forhold til noen andre enn sin primære partner. Dette kan omfatte følelser av kjærlighet, forelskelse eller tilknytning til noen utenfor forholdet, selv om det ikke nødvendigvis inkluderer fysisk intimitet.

 3. Online utroskap: Utroskap som skjer via internett, inkludert sexting, cybersex eller utveksling av intime meldinger og bilder. Dette fenomenet har blitt mer utbredt med økningen av sosiale medier, datingsider, chatterom, og andre digitale plattformer som gjør det enkelt å knytte bånd med mennesker over hele verden.

 4. Økonomisk utroskap: kan defineres som å handle mot partnerens tillit og forventinger når det gjelder økonomiske forhold. Dette kan omfatte å bruke penger på en annen person uten samtykke fra partneren, å skjule inntekter eller utgifter fra partneren, å ta opp store lån eller kredittkortgjeld uten å informere partneren, eller å investere fellesmidler i en risikofylt eller tvilsom virksomhet uten samtykke fra partneren.


"Romantisk utroskap inkluderer ikke nødvendigvis fysisk intimitet"

Effekter av utroskap på et forhold

Utroskap kan ha en rekke negative konsekvenser for både par og enkeltindivider, inkludert:

 • Tillitsbrudd: Utroskap fører ofte til et betydelig tillitsbrudd mellom partnerne, noe som kan være vanskelig å gjenopprette og som kan påvirke relasjonen i lang tid.

 • Følelse av svik: Den bedratte partneren kan oppleve en intens følelse av svik og skuffelse over den utro partnerens handlinger.

 • Sinne og bitterhet: Utroskap kan føre til langvarig sinne og bitterhet, noe som kan påvirke kommunikasjonen og samspillet mellom partnerne negativt.

 • Sårbarhet og usikkerhet: Den bedratte partneren kan føle seg sårbar og usikker, og kan begynne å stille spørsmål ved egenverdi og attraktivitet.

 • Sjalusi: Utroskap kan føre til sjalusi, både overfor den utro partneren og tredjeparten som er involvert i utroskapen.

 • Skyldfølelse: Partneren som har vært utro kan føle skyld og anger for sine handlinger, noe som kan påvirke deres evne til å engasjere seg i forholdet på en positiv og støttende måte.

 • Emosjonell avstand: Begge partnerne kan oppleve en økning i emosjonell avstand og isolasjon som et resultat av utroskapen.

 • Dårlig kommunikasjon: Kommunikasjonen mellom partnerne kan bli negativt påvirket, med økt konfliktnivå og mindre åpenhet.

 • Vansker med intimitet: Den seksuelle intimiteten i parforholdet rammes ofte etter utroskap. Typisk kan det oppstå problemer som nedsatt lyst eller evne til å gjennomføre. Ofte skyldes dette at selve akten kan minne om bedraget.

 • Økt sannsynlighet for samlivsbrudd: Utroskap øker risikoen for samlivsbrudd og skilsmisse, spesielt hvis paret ikke klarer å håndtere og jobbe seg gjennom konsekvensene av utroskapen på en konstruktiv måte.

Hvordan håndtere og helbrede parforholdet etter utroskapet

Det finnes ingen enkel løsning for å håndtere eller komme seg etter utroskap, men her er noen råd som kan hjelpe deg og din partner i prosessen:

 1. Kommunikasjon: Snakk åpent og ærlig med hverandre om hva som har skjedd og hva dere begge føler.

 2. Refleksjon: Undersøk årsakene bak utroskapen og hva som mangler i forholdet som kan ha bidratt til handlingene.

 3. Terapi: Profesjonell hjelp, som parterapi eller individuell terapi, kan være til stor nytte for å håndtere følelser og arbeide med tillitsproblemer.

 4. Tilgivelse: Dersom man bestemmer seg for å forbli i forholdet, er tilgivelse en viktig, men vanskelig, del av helbredelsesprosessen. Det betyr ikke nødvendigvis at man glemmer det som har skjedd, men heller at man forsoner seg med realitetene og forsøker å bygge opp tilliten igjen.

 5. Tid: Helbredelse etter utroskap tar tid, og begge parter må være tålmodige og støttende gjennom prosessen.

 6. Nye grenser: Diskuter og etabler nye grenser for hva som er akseptabelt i forholdet. Dette kan hjelpe dere med å unngå fremtidige problemer og styrke tilliten mellom dere.

 7. Finn tilbake til hverandre: Finn måter å gjenoppbygge intimiteten og tilknytningen i forholdet. Dette kan omfatte å tilbringe mer tid sammen, forbedre kommunikasjonen og arbeide med felles mål for fremtiden.

Forebygging av utroskap

Selv om det ikke er noen garanti for at utroskap ikke vil skje, er det noen strategier man kan benytte for å redusere risikoen:

 1. Kommuniser åpent: Kommunikasjon er nøkkelen til å forstå hverandres behov og ønsker. Diskuter hva som er viktig for dere begge og sørg for at dere lytter til hverandre. Snakk om forventningene og grensene dere har i forholdet, og adresser problemer så snart de dukker opp.

 2. Bygg tillit: Tillit er grunnlaget for et godt forhold. Du må vise at du stoler på partneren din og partneren din må vite at hen kan stole på deg. Tilbring kvalitetstid sammen, ta del i hverandres interesser, og snakk om hvilke verdier som er viktige for dere.

 3. Hold romantikken levende: Utroskap kan være et resultat av at man føler seg utilstrekkelig elsket og verdsatt. Sørg for at dere holder romantikken levende i forholdet ved å gi oppmerksomhet til hverandre og vise hverandre kjærlighet.

 4. Fokuser på løsninger: Dersom problemer oppstår; fokuser på løsninger fremfor å peke fingre eller skylde på hverandre. Jobb sammen for å løse problemene dere møter.

 5. Vær til stede: Vær oftere tilstede i øyeblikket og vær bevisst omkring hvor mye oppmerksomhet dere gir hverandre når dere er sammen. Forsøk oftere å legge bort telefonen selv om det bare er dere to, og vær tilstede med både kropp og sinn.

 6. Lag tid til hverandre: Lag tid til hverandre, selv i en travel hverdag. Gjør ting sammen og skap gode minner som dere kan se tilbake på.

Parterapi og utroskap

I tilfeller hvor utroskap har funnet sted, kan parterapi være en vei å gå for forsøke å reparere skadene. Parterapi muliggjør en trygg arena for å diskutere og utforske følelser og tanker om utroskap, og kan hjelpe par å forstå hva som kan ha ført til utroskapet. I parterapi setter man av tid til å snakke om vanskelige tema i parforholdet, noe som ofte kan være vanskelig å få gjort på egen hånd. Psykologen kan veilede og støtte par i å komme videre og bistå i prosessen med å gjenoppbygge tillit og kjærlighet i forholdet. Det er imidlertid viktig å merke seg at parterapi ikke er en “quick fix”- løsning. Det krever tid, hardt arbeid og dedikasjon fra begge parter for å oppnå et vellykket resultat. For par som er villige til å jobbe med å reparere og bygge opp forholdet igjen, er det mulig å komme styrket ut av det hele. Nysgjerrig på parterapi? Flere av våre psykologer i Psykologkontakten tilbyr parterapi på nett, og vi bistår dere gjerne ved behov. Du kan lese mer om parterapi her.


Oppsummering

I dette innlegget har vi utforsket hva utroskap er, dets forskjellige former og de potensielle konsekvensene det kan ha for par og enkeltindivider. Vi har også diskutert strategier for å håndtere utroskap, samt forebyggende tiltak for å redusere risikoen for utroskap i et forhold. Det viktigste å huske er at åpen kommunikasjon, tillit og forståelse er nøkkelen til å bygge et sterkt og varig forhold.

Trenger du/dere rask bistand? Våre psykologer og psykologspesialister tilbyr timer på dagtid og kveldstid, med kort ventetid. Bli kjent med våre psykologer og finn den som passer for deg.
3 094 visninger0 kommentarer

Comentários


bottom of page